Jekerkwartier

Omgeven door 13e-eeuwse stadsmuren waan je je in het Jekerkwartier, het Quartier-Latin van Maastricht, in een middeleeuws portret.

Waar toeristen en shopaholics vooral de drukte opzoeken in de binnenstad, genieten de Maastrichtse inwoners van de rust in het Jekerkwartier. ‘s Zomers vind je ze vooral in het stadspark, turend naar de groene omgeving of lachend te midden van vrienden of samen met geliefden. Dankzij de vestiging van Universiteit Maastricht kom je in het Jekerkwartier waarschijnlijk ook genoeg studenten tegen, die op weg zijn naar de Universiteitsbibliotheek of na de les nog even een drankje doen.

Het noordelijke deel van de wijk is het oudste gedeelte en oogt dan ook als een middeleeuws tafereel. Dit is niet voor niets, want al in 1229 werd de nu nog bestaande stadswal gebouwd, gevolgd door een tweede in 1350. Met zijn middeleeuws stratenplan is de pittoreske wijk een wirwar van straatjes, neigend naar een doolhof, waardoor de rivier Jeker stroomt. De waterkracht van de Jeker is vooral een helpende hand bij het aandrijven van de graanmolen van de Bisschopsmolen, een eeuwenoude watermolen en bakkerij die een begrip zijn in Maastricht.

Een andere geschiedenisles krijg je bij het Natuurhistorisch Museum, waarvan Bèr de Mosasaurus het pronkstuk van de collectie is. Verder vind je in het Jekerkwartier trendy kunstgalerieën, zoals Arteaux Art & Design, kleinschalige horecaondernemingen en antiekzaken. Hierdoor doet het Jekerkwartier zijn koosnaam, het Quartier-Latin, zeker eer aan!

 

Wist je dat? Het tweedaagse festival Bruis sluit jaarlijks de zomervakantie af met een programma bomvol bijzondere artiesten. Komt dat zien!

 

Openbaar vervoer
Bus 4: Station Maastricht – Papenstraat
Bus 4: Station Maastricht – Tongersestraat
Bus 9: Station Maastricht – Tongersestraat

Kiwi

Kiwi 2    Kiwi

Stadspark

Stadspark 2    Stadspark

Foto rechts: Joe Thomissen

Teazone

Teazone     Teazone

 

 ”Toen ik voor het eerst in het Jekerkwartier kwam, was ik ontzettend onder de indruk van de stadsmuur. Ik heb daar toen uren rondgelopen.” – Dewi, 29 jaar.

 

Bisschopsmolen

Bisschopsmolen    Bisschopsmolen

De Preuverij

De Preuverij     De Preuverij

Barsserie Appart

Barsserie Appart    Appart

Café Lure

Café Lure     Café Lure

Café de Belsj

Café de Belsj     Café de Belsj

D'n Hiemel

Laatst woningen in Jekerkwartier op Rooming
Op de Kaart
Over deze Plek
Je woning verhuren in Jekerkwartier en via Rooming een betrouwbare huurder vinden? Eenvoudig en betrouwbaar! Meld je gratis aan en vind snel een match voor jouw woning, kamer of starters appartement in Jekerkwartier.