Wyck

Tijdens de Romeinse bezetting stond deze buurt beter bekend als Vicus, wat ‘gehucht’ betekent, maar nu mag je Wyck gerust het SoHo van Maastricht noemen. Hier tref je namelijk unieke boetiekjes, mooie galerieën, en gezellige cafés en restaurants aan.

Je zegt: ‘Wiek’, maar je schrijft het als ‘Wyck’. Tijdens de Romeinse bezetting stond deze buurt beter bekend als Vicus, wat ‘gehucht’ betekent, maar nu mag je Wyck gerust het SoHo van Maastricht noemen. Hier tref je namelijk unieke boetiekjes, mooie galerieën, en gezellige cafés en restaurants aan.

De Wycker Brugstraat verbindt het Centraal Station met de oude Sint Servaasbrug en is daarmee de hoofdstraat van Wyck. Het is een erg leuke straat om doorheen te slenteren. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij patisserie Royale, die al sinds 1929 bestaat, of haal een Aziatische specialiteit bij Gembira. Als je toch op de Wycker Brugstraat bent, sla dan de zijstraat Rechtstraat in, waar je vooral leuke winkeltjes, restaurants en galerieën vindt. Galerie 043 en Kunstuitleen Maastricht zijn zeker aanraders, maar voor de echte die-hard ligt een eindje verderop het Bonnefantenmuseum.

Aan de Stenenwal kun je ’s zomers, zittend aan de rand van de Maas, genieten van de zon. Hier vind je tevens het Waterpoortje, een overblijfsel uit de 13e eeuw, en de Maaspunttoren, daterend uit de 14e eeuw. Als je een eindje verder loopt, verbindt de Hoge Brug (Hoegbrök) Plein 1992, waar de stadsbibliotheek te vinden is. Deze wordt veelal bezocht door mensen die graag even de rust opzoeken onder het mom van een krantje en kopje koffie of groepjes studenten die werken aan een schoolopdracht. Vaak zijn er ook interessante tentoonstellingen aanwezig, waaronder de beroemde World Press Photo expositie.

 

Wist je dat? Eind jaren ’80 introduceerde Heineken het biermerk Wieckse Witte, dat door de Maastrichtse Brouwerij de Ridder gebrouwen werd. Vandaag de dag is dit biertje uit Wyck nog steeds één van de meest gedronken bieren van Nederland.

 

Openbaar vervoer:

Bus 1: Station Maastricht – Bonnefantenmuseum

Bus 50: Station Maastricht – Bonnefantenmuseum

De rest is op loopafstand.

Bonnefantenmuseum

Bonnefantenmuseum     Bonnefantenmuseum

Beide foto’s:  FaceMePLS / Flickr.com

Café Zondag

Café Zondag    Café Zondag

Take One

Take One    Take One

Luna Rossa

Luna Rossa    Ijssalon Luna Rossa

 

“Ik kan niet wachten tot het weer ijs kan eten van Luna Russa! Alles ziet er heerlijk uit, maar mango blijft mijn favoriet!” – Luna, 20 jaar.

 

John Mullins

Mullins    John Mullins

Drie bovenstaande foto’s: John Mullins Irish Pub & Restaurant Maastricht

Semplice e Buono

Semplice e Buono    Semplice e Buono

Café Zuid

Café Zuid    Café Zuid

Coffeelovers

Coffeelovers     Coffeelovers

Tapas y Más

Tapas y Más     Tapas y Más

Carnal

Carnal     Carnal steak

Laatst woningen in Wyck op Rooming
Op de Kaart
Over deze Plek
Je woning verhuren in Wyck en via Rooming een betrouwbare huurder vinden? Eenvoudig en betrouwbaar! Meld je gratis aan en vind snel een match voor jouw woning, kamer of starters appartement in Wyck.